Yhä useampi autoalan liike huolehtii ympäristöstään

Laitilalainen KK-AutoTeam Oy ympäristötekokisan voittajaksi

Laitilalainen KK-AutoTeam Oy on viiden automerkin maahantuojien valtuuttama merkkikorjaamo, jonka yhteydessä on myös Neste Liikenneasema sekä Varaosaliike. Huoltoasemapuolella yritys on alansa uranuurtaja. Se on ensimmäinen huoltoasema, jossa yrityksen koko viidentoista työntekijän henkilökunta on sitoutunut noudattamaan Autoalan keskusliiton laatimaa ympäristöohjelmaa.

– Ryhmäpoikkeusasetuksen myötä ympäristöohjelma tuli pakolliseksi jokaiselle autoalan merkkiliikkeelle. Meidän ohjelmamme on kuitenkin ensimmäinen, joka on ulotettu koskemaan myös huoltoasemaa ja varaosaliikettä eli koko taloa, KK-AutoTeamin tyytyväinen omistaja Kyösti Kuronen kehaisee.Vähällä ei Vuoden 2004 ympäristötekokilpailun ensimmäistä sijaa kuitenkaan ole saavutettu. Kun Kuronen vuoden 2000 alussa aloitti omistamansa kiinteistön remontin, ei 1960-luvun rakennus ollut nähnyt vasaraa ja naulaa vuosikausiin.

– Remontti alkoi myymälän kunnostuksella. Seuraavaksi koko talon ulkopinta laitettiin uusiksi. Korjaamon valaistus uusittiin ja lämmitys automatisoitiin samalla kun energiaa kuluttavat suuret ulko-ovet korvattiin nykyaikaisilla nosto-ovilla. Lähipäivinä vanhat jäteöljysäiliöt poistuvat ulkoa ja korvautuvat sisätiloihin asennettavilla vaippasäiliöillä, Kuronen havainnollistaa.[165_kuronen.gif]Uusi tapa toimiaAutoalaa ja huoltoasemia on perinteisesti totuttu pitämään saastuttajina ja epäsiisteinä romuvarastoina. Nykypäivän jätteenkäsittely- ja energiansäästömenetelmin saasteista ja romuista on helppo päästä eroon, kun viitsii vähän vaivautua.

– Teko ja valmistelu vaativat toki työtä, mutta sen jälkeen ympäristöystävällisyys on vain uudenlainen tapa toimia. Vielä muutama vuosi sitten ei ollut jätteen erottelua, ja metallijäte meni muiden mukana. Tänä päivänä se ei tulisi kuuloon. Ympäristöstä huolehtimisen tärkeys korostuu sitä mukaa, kun tietoisuus kasvaa, Kuronen painottaa.

Tämän hetken ongelmaksi Kuronen nimeää muovijätteen. Sille ei vielä ole jätteen keräilyä järjestetty. Ensi kesänä KK-AutoTeam rakentaa jätelavoille oman ekokatoksen, jossa myös muovit erotellaan.

– Ympäristöstä huolehtiminen on jatkuvaa parannustyötä. Se on myös keino kulkea askelen verran muita edellä: siisti julkisivu kertoo yrityksen tavasta toimia ja antaa uskottavuutta ja luotettavuutta asiakkaille. Ulkoisella ilmeellä on suuri merkitys myös työyhteisölle, Kuronen sanoo.

Tänä vuonna seitsemättä kertaa järjestetyn ympäristötekokilpailun tuomaristo perustelee voittajan valintaa oma-aloitteisella ja hyvissä ajoin aloitetulla ympäristötyöllä. Yritys on huomioinut ympäristöasiat kaikessa toiminnassaan hankinnoista energiankäyttöön ja kiinteistöjen sekä maa-alan hyvästä huolenpidosta asianmukaiseen jätehuoltoon. Erityistä kiitosta saa Neste-liikenneaseman yhteydessä toimiva vanhanajan tankkaus-, öljynmittaus- ja tuulilasinpesupalvelu, jota asiakas tänä päivänä saa hakemalla hakea.Ympäristötekokilpailuun saattoivat tänä vuonna osallistua niin tuotanto- kuin palvelualan pk-yritykset. Kilpailun järjestämisestä vastasivat Varsinais-Suomen Agendatoimisto yhdessä Varsinais-Suomen Yrittäjien ja Viestintäharjun kanssa.Kolme kunniamainintaaMaskussa sijaitseva Rakennustarviketalo Tamminaula on yksi kolmesta kunniamaininnan Ympäristöteko 2004 -kilpailussa saaneista yrityksistä. Marjaana Norrgårdin kaksi ja puoli vuotta sitten avaamassa vanhassa maalaistalossa on tarjolla rakennustarvikkeita upouudesta ikivanhaan.

– Erityisesti kierrätettäviä rakennustarvikkeita, joista osa on kokonaan käyttämättömiä. Myöhemmin huomasin rakentajien tarvitsevan kuitenkin myös uutta tavaraa, Norrgård kertoo. Liikeidea syntyi omasta tarpeesta.

– Korjasimme vanhaa maalaiskartanoa itsellemme. Siinä työssä huomasin, miten vaikea vanhoja osia ja materiaaleja oli löytää ja miten vähän tietoa niistä ja niiden käsittelystä löytyi. Kun olin nähnyt suuren vaivan tietoja hankkiessani ja saanut myös ammattitaidon käytännön kautta, halusin jakaa oppini myös muille, Norrgård pohtii.[166_tamminaula.gif]Tamminaulassa edullisten ja usein luonnonmukaisten rakennustarvikkeiden, maalien ja eristeiden lisäksi kaupan päälle saakin neuvoa ja opastusta niin korjaamisessa kuin rakennusjätteiden kierrätyksessä.Ympäristötekokilpailun toinen kunniamaininta myönnettiin Varsinais-Suomen Vesihuolto-osuuskunnalle. Oripäässä toimiva yritys suunnittelee jätevesien käsittelyjärjestelmiä haja-asutusalueiden kiinteistöille. Jätevesijärjestelmien suunnitelmien lisäksi se tarjoaa myös järjestelmien huoltopalveluja ainoana alan yrityksenä Varsinais-Suomessa. Kolmannen kunniamaininnan sai Raisiossa toimiva JTH-Tuulilasikorjaus Oy luonnonvaroja säästävästä sekä jätteiden syntyä vähentävästä tuulilasien korjaamisesta.Marjaana NorrgÂrdin mukaan korjausrakentajilla on ikuinen pula pienist? vanhanaikaisista karmillisista ikkunoista. Ne menev?t kuumille kiville sit? mukaa kuin niit? tuodaan.Ky?sti Kuronen on eritt?in tyytyv?inen KK-AutoTeamin uudistuneeseen ulkoasuun.

Kristiina Lindberg

Julkaistu 09/2004        
Trans Aarnio Oy

Trans Aarnio Oy

Autokuljetuksia, Kuljetusliikkeitä, Maanrakennusala, Paalutustöitä, Rakentaminen

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa