Saija sorvaa savea ja sanoja

Saija Palin osti polttouunin ja perusti yrityksen perintöprinsessamarkoilla. Kaikesta missikettuilusta huolimatta toiminimi Saija Palin on toiminut jo kymmenen vuotta. Merkkipäivä meni miltei huomaamatta työn tohinassa. Epäilijöitä Palin kutsuu reippaasti käymään ja tutustumaan.

Käsityöläisen ja juontajan työt ovat kausiluontoisia. Kesällä väännetään keramiikkaa muun muassa joulumyyntiin, samoin tammi- ja helmikuu kuluvat kädet savessa. Juontokeikat keskittyvät pitkälti kevääseen ja syksyyn. Silloin on paljon esimerkiksi yritysjuhlia ja messuja. Liikevaihdosta juontotyö tuo yli puolet.

Ensimmäisestä työtilasta, mamman kellarista, taiteilija on edennyt omaan pajaan, joka sijaitsee kodin yhteydessä Kaarinan Piikkiössä. Keramiikka-artesaaniksi Palin valmistui 2007, ja samana vuonna syntyi myös esikoinen juontokeikkailua unohtamatta. Keraamikko toteaa olleensa aikamoisen väsynyt, mutta koulutus antoi kaivattua ammattitaitoa ja varmuutta työskentelyyn.

Koulussa Palin nosti esille käsityön hinnoittelun. Moniko käsityöläinen todella osaa ja uskaltaa hinnoitella työnsä kuten kuuluu? Hintaan vaikuttavat keraamikolla esimerkiksi työtunnit, tekotavat ja materiaalit.

- Pieni tuote voi viedä enemmän aikaa, mutta ihmiset maksavat koosta! Jos käsityöläinen ei arvosta omaa työtään, ei sitä arvosta kukaan.

Pieni paja vai isosti designia

Pajan hyllyillä kurkistelee erilaisia hahmoja, ja taide-esineiden lisäksi löytyy käyttötavaraa. Serviettitelineet ovat suosittuja yrityslahjoja. Erilaiset vuokot toimivat vaikkapa tuikkulyhtyinä. Pöytäliinapainot ovat saaneet sydämen muodon. Mutta viinilasimerkkejä ei enää kannata tehdä. Pieni esine vie paljon aikaa, mutta ei saisi maksaa juuri mitään. Siispä ammattilainen lopettaa sen valmistuksen.

- Kaikki tuotteeni ovat uniikkeja. Vuokot ja lautasliinatelineet ovat aina valikoimissa. Maailma on täynnä kertakäyttökulttuuria, mutta onneksi käsityön arvostus on nousussa, Palin iloitsee.

Tuotteita voi hankkia suoraan pajalta tai näyttelyistä. Jälleenmyyjäkysymystä Palin pohtii aktiivisesti.

- Olen nyt taitekohdassa, ja minun on päätettävä, pidänkö tuotannon kotikutoisena vai lähdenkö tuotteistamaan voimakkaammin.

Oman tien uskollisella kulkijalla siintää haaveissa oma putiikki.

- Minulla on omintakeinen tyli enkä päästä käsistäni sekundaa läpi. Juontajana taas olen sanavalmis, luonnollinen ja helposti lähestyttävä. Olen hyvä toimimaan hetkessä ja välittämään tunnelmia. Olisin valmis myös omaan tv-ohjelmaan.

Saija Palin tietää, mitä haluaa. Nyt jäämme odottamaan, nähdäänkö uutta pelkistettyä designia ajan myötä omassa liikkeessä Turussa, vai millaiseen brändiin yrittäjä päätyy. Vai saammeko nähtäväksemme aivan jotain muuta ja uutta.


Suositut vuokot ovat keraamikon tuotannossa aina. Saija Palin valmistaa savesta myös koruja. Tänä kesänä hän saven muokkaamisen ohella tuomaroi myös tangomarkkinoita.Savinen lehti odottaa vielä väriä pintaansa. – Näitä menisi enemmän kuin ehdin tehdä, Palin hymyilee.

–a-ss

Julkaistu 06/2010        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa