Kirsi Ranto kaipaa Ruissalon kallioita

Kanadanhanhi komentaa poikasensa tomerasti kauemmas, kun sunnuntaiaamun autius rikkoontuu ja yksinäinen kulkija ilmestyy rannalle. Aamulaiva on juuri katoamassa horisonttiin.

Ruissalon pyöreät, sileät rantakalliot olivat laulaja Kirsi Rannon mielipaikkoja, kun hän asui vielä Turussa. Nyt viime käynnistä on vierähtänyt monta vuotta.

– Tätä minä kaipaan Pohjanmaalla, merta ja näitä rantakallioita, Kirsi sanoo.

Vuonna 1998 tangokuningattareksi valittu Ranto asui Turussa seitsemän vuotta ja ehti toimia sinä aikana myös vaateputiikin pitäjänä. Kiraffin piti olla alkua alanvaihdolle.

– Olin täysin kyllästynyt raadolliseen musiikkibisnekseen ja ajattelin, etten halua laulaa enää koskaan. Ehdin olla vaatealan yrittäjänä vain puoli vuotta, kun minussa alkoi yhtäkkiä syntyä omia sävellyksiä. Niistä tulikin sitten vuonna 2007 julkaistu Kotimatka. Sain sen, mistä luovuin enkä voinut sitten mitään, musiikki vei uudelleen mennessään.

Kiraffin aikaa kesti kuitenkin kolme vuotta. Ranto kertoo nauttineensa joka hetkestä, vaikka yrittäminen vaatealallakin oli taloudellisesti epävarmaa.

– Samahan se on musiikkibisneksessä, epävarmuus on pahinta, hän toteaa. Auraviihteen artistina aloittanut tangokuningatar lähti omille teilleen vuonna 2004.

Nopeita käännöksiä

Eikö olisi ollut helpompaa jäädä ohjelmatoimistoon kuin ottaa itse yrittäjäriskiä?

Kysymys huvittaa laulajaa.

– Jääminen on aina helppoa, mutta minulla oli tarve mennä eteenpäin, kohti uusia haasteita. Luotan intuitiooni ja toimin sen mukaan, hän sanoo.

Turusta tie vei ensin Helsinkiin ja sitten Jalasjärvelle, lapsuusmaisemiin. Nyt Ranto asuu kahdestaan kissansa kanssa, tekee keikkoja ja on juuri julkaisemassa uutta albumia. Suuri osa Läikytät mua –albumin kappaleiden sanoista ja sävelistä on omaa käsialaa, osa turkulaisen Nalle Ahlstedtin.

– Kesällä on pitkästä aikaa tulossa muutamia tanssilavakeikkojakin. Muuten esiinnyn bändin kanssa ravintoloissa ja laivoilla. Sitten on paljon yritysten tilaisuuksia, joissa esiinnyn yksin ja säestän itseäni pianolla. Yhdessä valosuunnittelija Hessu Laaksosen kanssa meillä on valoa ja musiikkia yhdistävä Valon siivin –teos, jota on esitetty kirkoissa.

Kirsin sunnuntaiaamu Ruissalossa jää lyhyeksi. Muistot rantakallioilla vietetyistä eväsretkistä ja leppoisista auringonkylvyistä tekevät olon hetken aikaa haikeaksi.

– Voisin ehdottomasti asua Turussa vielä joskus. Tämä on ihana, kaunis kaupunki, jolla on syvyyttä. Suuri osa ystävistäni asuu edelleen täällä.


Kirsi Ranto asui Turussa seitsemän vuotta. Tänne jäi monta ystävää ja ihania muistoja, joista monet liittyvät Ruissaloon.

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Julkaistu 06/2010        
Trans Aarnio Oy

Trans Aarnio Oy

Autokuljetuksia, Kuljetusliikkeitä, Maanrakennusala, Paalutustöitä, Rakentaminen

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa