Mistä vauhtia osuuskuntayrittämiseen ja sukupolvenvaihdoksiin?

Yrityspalvelukeskus Potkurin toukokuussa järjestämässä seminaarissa yrittäjät tarttuivat yrittäjyyden epäkohtiin, tarjosivat ratkaisuehdotuksia ja odottivat vastauksia asiantuntijapaneelilta.

Siivousyrittäjä Ritva Anttila painottaa kotitalousvähennyksen olevan alansa todellinen työllistäjä. Markkinoilla on haastavaa pysyä harmaan talouden kasvaessa. Sitoutunutta työvoimaa on vaikea löytää.

Tuottaja Metsämarja Aittokoski ValoAuringosta patisti ottamaan osuuskuntayrittämisen todesta. Asenne ratkaisee, ei yrittämisen muoto. Osuuskuntalaisena on myös helpompi luovia suhdanteissa ja olosuhdemuutoksissa.

- Luovan alan yritys tuotteistaa ja kaupallistaa sisältöjä. Tuotekehitys vie aikaa ja rahaa, silti lääketutkimukseen annetaan auliisti taloudellista tukea, meille ei. Myöskään Finnvera ei tunnista osuuskuntaa, ja lainarahoitusta on mahdotonta saada, Aittokoski selvittää.

Tomi Alapaattikoski Anders Innosta toppuuttelee teknologian gloriaa. Sitä on riittävästi, nyt tarvitaan soveltajia. Kaikkia ei pidä pakottaa käyttämään nykyteknologiaa.

Mauri Kontu Vahteruksesta kertoo tukien auttavan ja vauhdittavan liikkeelle lähtöä ja madaltavan riskinottokynnystä. Kontun mukaan tuet on suunnattava alueellisesti seudun kehittyviin rakenteisiin.

MW-Lämpötekniikan Jarmo Pyörre odottaa julkiselta vallalta panoksia hajautettuun sähköntuotantoon. Se toisi liiketoimintamahdollisuuksia pk-yrityksille.

Päivän särmikkään kritiikin tarjoili Juha Rantanen Suomen Yrityskaupat Oy:stä. Mies totesi selkein sanankääntein julkisen sektorin häiriköivän tuottamalla ilmaispalveluja asiantuntijakentälle, ja suomi suljettujen konsulttipiirien kähmintää.

- Mainostettujen kymmenien tuhansien sukupolvenvaihdosyritysten sijasta alallamme on vuosittain 1 200 uutta yritysasiakasta. Tuotekehitysvastuu on meillä yksityisillä, mutta kasvu on keskittynyt julkisiin palveluihin. Yrittäjätkään eivät osaa maksaa hyvästä palvelusta, Rantanen tuuletti.

Asiantuntijoiksi paikalle saapuneet llkka Kanerva ja Esko Kiviranta, Pirkko Keskinen, Kalle Euro sekä Pasi Malinen sulautuivat säestämään yrittäjien puheenvuoroja. Kivirantaa askarrutti voitonjako osuuskunnassa.

Malinen vakuutti esimerkiksi Tekesin lähentyvän luovia aloja. Keskinen tunnusti, että yrittäjäjärjestönkin on paneuduttava osuuskuntamuotoiseen yrittämiseen paremmin.


Pasi Malinen, Esko Kiviranta, Ilkka Kanerva ja Pirkko Keskinen vastailivat myös yleisön kysymyksiin.Timo Metsä-Tokila Potkurista ja Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Pirkko Keskinen kiittivät Juha Rantasta Suomen Yrityskaupoista reippaasta puheenvuorosta.

–a-ss

Julkaistu 06/2010        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa