T/S Hawila seilaa jälleen Itämerta

Nuorisotyötä perinnepurjelaivalla

Aurajokeen museolaiva Sigynin viereen on ilmestynyt uusi alus, kaksimastoinen kaljaasi T/S Hawila. Laivalla järjestettävä toiminta tähtää perinnelaivakulttuurin tuntemuksen ja laivakäsityön taitojen edistämiseen – samalla erityisesti nuorten hyvinvointia ja kasvua tukien.

Laiva on yrittäjäksi ryhtyneen Pauli Kivekkään pitkäaikainen haave.

- Meitä on Nauvossa kahdeksan hengen perhe, josta kolme on sijaiskotilasta. Ajattelin, että olisi kiva tehdä muitten sijaiskotivanhempien kanssa jotain yhdessä. Oma vene tai alus oli mielessä, kauppa-aluksilla perämiehenä ja kapteenina työuransa tehnyt Kivekäs kertoo.

Internetin kautta löytyi sitten vähän isompi alus: vuonna 1935 rakennettu ruotsalainen purjelaiva, joka on viimeksi toiminut Öckerössä koululaivana. Kivekkään perheelle Hawila oli jo entuudestaan tuttu, sillä perheen poika oli ollut opiskelemassa merenkulun erikoislukiossa samaisessa kylässä.

- Viime keväänä me haettiin se Göteborgista. Vuoden verran laivaa on nyt peruskorjattu ja koeajettu. Samalla toiminnalle on haettu suuntaviivoja.

Hyvän startin Hawila sai viime kesän Tall Ships´ Racesissa, kun se toimi pienten lasten merirosvolaivana viime hetkellä estyneen venäläisen Shtandart-laivan sijaan.

Yksi asia johti nopeasti toiseen. Forum Marinum –säätiö etsi samaan aikaan toimivaa museolaivaa, jolla voitaisiin järjestää esimerkiksi charter-matkoja.

- Jaakko Tikka ja Pekka Paasio ja myös Bo Forsström ovat kannustaneet minua ja herätelleet ajatuksia, mitä nyt pitäisi tehdä, Kivekäs kiittää.

Osakkaaksi yhtiöön?

Laivaisännöintiyhtiöksi rekisteröitiin toukokuussa Hawila Marinum Oy, jonka kautta Hawilalla voidaan järjestää puhtaasti kaupallisiakin retkiä. Erilaiset tiimi- ja yritystapahtumat ja juhlat on mahdollista järjestää saaristossa tai sitten tukevasti Aurajoen laiturissa.

Pauli Kivekäs tarjoaa nyt mahdollisuutta päästä osakkaaksi laivayhtiöön.

- Yritykset voisivat profiloitua tätä kautta nuorisotyöhön, hän ehdottaa. Osakkaita tarvitaan, jotta nuorisotyökin voisi jatkua.

Hawila toimii jo nyt myös Turun suomalaisen yhteiskoulun lukion merilinjan koululaivana. Elokuun lopulla purjehditaan Gdanskiin viidentoista oppilaan ja muutaman opettajan kanssa. Joukko jaetaan kahteen ryhmään, joista toinen purjehtii menomatkan, toinen paluumatkan.

- Tulevaisuudessa lukiolaiset voisivat opiskella laivalla esimerkiksi asiakaspalvelua tai suorittaa laivateknisiä päättötöitä kuvaamataiteessa tai teknisestä käsityössä, laivaisäntä suunnittelee.

Nuorisotyö on myös laajentumassa, sillä Pauli Kivekäs näkisi Hawilan mielellään eräänlaisena liikkuvana nuorisotilana, jossa hyvin erilaiset nuoret voisivat hakea kontaktipintaa muutenkin kuin purjehdushengessä.

- Alus on laiturissa Varvintorin lähellä, jossa liikkuu paljon nuoria esimerkiksi skeittaamassa ja parkouria harrastamassa. Jengi voi tulla laivalle tutustumaan: tarjoamme heille makuupussin ja aamupuuron. Aiomme purjehtia myös Kotkan merimuseolle ja Tallinnaan, jossa voisi olla samanlaista toimintaa.

Samalla on mahdollista laajentaa myös yritysyhteistyökumppanien piiriä Itämeren alueelle.

Hawila mukana Tall Ships´ Racesissa

Tämän kesän purjehdusohjelma on jo lyöty lukkoon. Hawila lähti 11.6. Visbyyn, purjehtii muun muassa Malmön ja Antwerpenin kautta entiseen kotisatamaansa Öckeröön ja palaa Ystadin kautta Turkuun 15.8. Etapit kestävät kuudesta yhteentoista päivään.

- Ne ovat kaikille avoimia purjehduksia ja vapaita paikkoja on vielä. Se voisi olla esimerkiksi lapsiperheelle hieno kokemus, Pauli Kivekäs sanoo.

Hawila osallistuu samalla myös tämän vuoden Tall Ships´ Racesiin ainoana vähän suurempana suomalaisena aluksena.

Lähes 24-metriselle Hawilalle voidaan ottaa korkeintaan 37 henkeä kerrallaan. Laivamiehistöä pitää olla ainakin neljä aikuista, pitemmillä purjehduksilla määrä nousee kahdeksaan. Palkkalistalla on kolme perämiestä ja stuertti.


Kauppa-aluksilla työuransa tehnyt Pauli Kivekäs ryhtyi purjelaivan isännäksi.Hawila tuotiin Öckeröstä Turkuun viime kesänä.
anneli.perkio@y-lehti.fi

Julkaistu 06/2010        
Trans Aarnio Oy

Trans Aarnio Oy

Autokuljetuksia, Kuljetusliikkeitä, Maanrakennusala, Paalutustöitä, Rakentaminen

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa