Vanhan kartanon uusi elämä yllättää monipuolisuudessaan

Wiurilassa on kaikille jotakin

Hienoa varsinaissuomalaista kartanokulttuuria edustava Wiurilan kartano kuuluu kesän ehdottomiin vierailukohteisin Salon seudulla. Tarjolla on vuosisataista historiaa, vehmaita maisemia kävelyreitteineen ja esimerkiksi golfkenttä, jonne satunnaisetkin kävijät toivotetaan tervetulleeksi.

Armfelt-suvulle yli 220 vuotta kuulunutta kartanoa esittelee vieraille yleensä kartanon nykyinen emäntä Anne Marie Aminoff, joka aloitti Wiurilassa varsinaisen matkailuyrittämisen vasta vähän toistakymmentä vuotta sitten.

- Golfkenttä perustettiin tosin jo 1989. Sitten avattiin kahvila, josta tuli pikkuhiljaa ravintola. Vuonna 1997 alkoi tulla bussiryhmiä. Matkailijoita varten perustettiin joulupuoti, jossa myydään kaikkea jouluun liittyvää koristetta ja lahjatavaraa.

Nyt puoti on auki myös kesäaikaan, samoin kuin kartanon hevosvaunu- ja kotimuseokin.

- Museoryhmiä on ympäri vuoden, jopa 120 ryhmää vuodessa. Alkuun olin vähän vaikeuksissa, kun minulla oli kaikki työt siivouksesta alkaen. Nyt työntekijöitä on kaksi ja golfkentällä, jossa äitini on osaomistajana, seitsemän. Ravintolaa pitää toinen yrittäjä.

Ravintola on auki koko golfkauden kaikille kävijöille, ja talvella tilauksesta. Ravintolatilat, samoin kuin puoti ja museo on sijoitettu näyttävään Engelin piirtämään talousrakennukseen, jonne valmistui vuonna 2000 myös kahdensadan hengen juhlasali juhla- ja kokouskäyttöön. Salin yhteydessä on lisäksi pienempiä kokoustiloja. Kartanosta löytyy myös majoitustiloja.

Armfeltien jalanjäljillä

Kartanon päärakennus on yksityiskäytössä, mutta kartanomuseossa pääsee tutustumaan perheen historiaan. Esillä on kartanossa säilynyttä suvun esineistöä aina 1700-luvulta kuuluisan Gustaf Mauritz Armfeltin äidin ratsastustakista nukkeihin, joilla kartanon neidit leikkivät vielä nykyisen emännän lapsuudessa.

Hevosvaunumuseossa esillä olevat vaunut ja reet ovat nekin yhtä lukuun ottamatta kuuluneet kaikki Armfelt-suvulle, joka asutti myös naapurikartanoita Joensuuta ja Vuorentakaa.

- Voinkin tarjota asiakkaille Armfeltien jalanjäljillä - kokopäiväretken, joka alkaa esi-isieni haudoilta Halikon kirkolta, jatkuu Halikon museoon ja Franssintalolle. Retki päättyy tänne Wiurilaan, jossa voi myös ruokailla ja tehdä vähän ostoksiakin, Anne Marie Aminoff kertoo.

Vanhoista ajoista muistuttavat myös hevoset, joita Wiurilan hevostallissa on kolmattakymmentä. Ulkopuolinen yrittäjä pyörittää tallia, jossa on ratsastuskoulun lisäksi myös kilpa- ja jalostushevosia.

- Tänä kesänä kartanossa pidetään myös valjakkoajon SM-kilpailut 20.- 22.8. Se on vauhdikasta ja hauskaa katsottavaa, sillä he ajavat tuolla pitkin maastoa, Aminoff muistuttaa.


Anne Marie Aminoff opastaa matkailijaryhmiä Wiurilassa useimmiten itse.Wiurilan hevosvaunumuseo on Suomen oloissa ainutlaatuinen.anneli.perkio@y-lehti.fi

Julkaistu 06/2010        
Trans Aarnio Oy

Trans Aarnio Oy

Autokuljetuksia, Kuljetusliikkeitä, Maanrakennusala, Paalutustöitä, Rakentaminen

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa